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Question: How does a facility count the amount of a release-flammable Chemical of Interest (COI) in a mixture with a
National Fire Protection Association (NFPA) rating of 4?

Answer:

Pursuant to §27.240(a)(2), if a release-flammable chemical of interest is present in a mixture in a
concentration equal to or greater than one percent (1%) by weight of the mixture, and the mixture has a
NFPA flammability hazard rating of 4, the facility shall count the entire weight of the mixture toward the
COl's Screening Threshold Quantity (STQ). For example, if a facility has 500 pounds of a flammable
mixture containing five percent (5%) pentane and the mixture as a whole has a NFPA flammability hazard
rating of 4, the facility shall count the entire weight of the mixture, or 500 pounds toward pentene's STQ of

10,000 pounds.

A release-flammable mixture with 1% or more of a release-flammable COI and an NFPA hazard rating of 4 must be
counted whether stored above or below ground. For more information on calculating the STQ for COI in release-
flammable mixtures, including release-flammable mixtures that are fuels, please refer to the Top-Screen User's
Manual, which is available online at http://www.dhs.gov/xlibrary/assets/
chemsec_csattopscreenusersmanual.pdf.
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